Pstrąg z pieca i ziemniaki hasselback.

Piękna, ciepła i słoneczna wiosenna sobota. Moje myśli zawędrowały dziś jednak daleko w przód – do sezonu grillowego, który jak widać za oknem zbliża się wielkimi krokami. Jednak grillowe nasiadówki nie będą tematem tego wpisu. Dziś pierwsze skrzypce zagrał pstrąg, którego mięso jest delikatne, białe i soczyste, ma mało ości i jest banalny w przygotowaniu.

Jako dodatek wybrałem ziemniaki hasselback. Ziemniaki podane w taki sposób (ponacinane i pieczone w piecu) zaserwowano pierwszy raz ponad 200 lat temu w Szwedzkiej restauracji Hasselbacken (pewnie stąd nazwa). Ziemniaki hasselback, po upieczeniu mają chrupiącą skórkę, a w środku nadal są miękkie (jakby z wody). Wariacji na temat tej potrawy jest wiele, ja zdecydowałem się na prostą marynatę, której skład znajdziecie nieco niżej. Takie ziemniaki z pewnością sprawdzą się jako dodatek do innych ryb i mięs.

No i wreszcie prosta sałatka która postawiła kropkę nad i z sałaty lodowej, pomidora i chilli.

SKŁADNIKI do ryby:

-2 pstrągi

-1 cytryna

-100 gram masła

-pół natki pietruszki

-pół natki koperku

-5 ząbków czosnku

-łyżeczka soli

-łyżeczka pieprzu świeżo mielonego

WYKONANIE ryby:

  1. Pstrągi dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć
  2. Naciąć skórę pstrąga co 2 cm
  3. Przygotować „farsz” – posiekać koperek i pietruszkę, przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć i wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem
  4. Przygotowany farsz włożyć do środka ryby. Skropić obficie rybę sokiem z cytryny. Opruszyć rybę z zewnątrz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut

SKŁADNIKI do ziemniaków hasselback:

-6 średniej wielkości ziemniaków

-3 łyżki oliwy z oliwek

-łyżeczka tymianku

-łyżeczka estragonu

-łyżeczka czosnku granulowanego

WYKONANIE ziemniaków hasselback:

  1. Umyć i osuszyć ziemniaki – nie obierać.
  2. Ponacinać ziemniaki w poprzek w cienkie plastry. Uważaj, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Operację ułatwi Ci podłożenie pod ziemniaka dużej metalowej łyżki. Alternatywnie możesz użyć patyczków od sushi – położyć je po obu stronach ziemniaka i nacinać ostrym nożem w plastry o szerokości 2-4 mm.
  3. Przygotuj marynatę – do miseczki wlej 3 łyżki oleju, dodaj łyżeczkę tymianku, łyżeczkę estragonu, łyżeczkę czosnku granulowanego.
  4. Dokładnie wymieszaj ponacinane ziemniaki z marynatą. Postaraj się, aby marynata znalazła się również miedzy plastrami ziemniaka.
  5. Dopraw ziemniaki solą i pieprzem.

DSC04131.JPG

Całe danie możesz przygotować na jednej blaszce w piekarniku. Pamiętaj jednak, że ziemniaki będą piekły się dłużej niż ryba dlatego najpierw pieczemy ziemniaki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół. Piecz ziemniaki przez 30 minut. Wyjmij blachę dołóż rybę na kawałku folii aluminiowej i piecz kolejne 30 minut. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę na rybie możesz dodatkowo dołożyć na koniec kilka minut pieczenia z termoobiegiem.

Gotowe danie możesz podawać z dowolną lekką sałatką warzywną.

DSC04148.JPG

DSC04156.JPG

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s