Kurczaka pieczonego w całości przygotowywałem już na wiele sposobów i z różnymi kompozycjami przypraw. Ten przepis jednak mnie zaintrygował, dlatego postanowiłem go dla Was przygotować i opisać. Przepis okazał się banalnie prosty i szybki w przygotowaniu a efekty możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej. Przygotujcie takiego kurczaka na niedzielny obiad lub przy okazji wizyty znajomych. Gwarantuję, że wszyscy będą zaskoczeni sposobem przyrządzenia jak również walorami smakowymi. Kurczak upieczony w ten sposób ma wspaniale chrupiącą skórkę, a w środku jest delikatny i soczysty. No to do dzieła:
SKŁADNIKI:
Mięso
-1 cały kurczak, ok. 1,5 kg
-1 piwo Książęce Czerwone Lager (500 ml)
Marynata
-6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka tabasco
-2 łyżki słodkiej papryki w proszku
-sól, pieprz,
Dodatki
-400g ziemniaków (pokrojone na plasterki)
-2 duże marchewki (pokrojone na plasterki)
-sól, pieprz, tymianek i rozmaryn suszony
WYKONANIE:
- Dokładnie umyj i osusz kurczaka.
- Przygotuj marynatę, pokrój ziemniaki i marchewki w plastry.
- Natrzyj dokładnie kurczaka marynatą, nie zapomnij o środku ptaka.
- Wymoczoną, pozbawioną etykiet butelkę dokładnie umyj.
- Nabij kurczaka na butelkę – zdejmij kapsel.
- Wsadź kurczaka z butelką do naczynia żaroodpornego/brytfanny. Wsyp ziemniaki i marchewkę dookoła butelki
- Posyp warzywa tymiankiem i rozmarynem i wymieszaj
Kurczaka należy piec około 1,5 godziny. Co 30 minut podlewaj go sosem z każdej strony. Po wyjęciu kurczaka z pieca uważaj, aby się nie poparzyć przy zdejmowaniu go z butelki – w butelce mogło zostać trochę piwa, które jest bardzo gorące.
Smacznego…
Robiłam zgodnie z przepisem! Był prze meeega smaczny!
Szkoda tylko, ze przypomnialam sobie o otwotzeniu butelki jak już byla w piekarniku:D z kurczakiem na niej 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Hehehhehe faktycznie dodam tę informację do przepisu 🙂 Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów 🙂
PolubieniePolubienie